Zoek je een luchtreiniger zonder filter?

Ben je er klaar mee dat je telkens de filters moet vervangen? Dat is niet heel gek! Filters zijn duur én het is een gedoe dat je ze telkens moet vervangen.

Om het maar even bruut te zeggen: er bestaan geen luchtreinigers zonder filters. Een luchtreiniger gebruikt altijd filters. Máár er bestaan wel andere oplossingen om de lucht te reinigen, naast het gebruik van een luchtreiniger met filters.


Oplossingen wanneer je een luchtreiniger zonder filter wilt:

1) Luchtreiniging door middel van ionisator

Een ion is een elektrisch geladen atoom of molecuul. Een ionisator stuurt negatief geladen ionen de lucht in. Deze klampen zich vast aan kleine stofdeeltjes in de lucht. Hierdoor worden deze deeltjes zwaarder en vallen ze naar beneden.

Als ze eenmaal op een oppervlakte zijn geland kun je ze met een natte doek, of dweil, weghalen. Ook zijn er goede stofzuigers die zulke kleine deeltjes op kunnen zuigen. Je zou ook een robotstofzuiger met dweilfunctie kunnen gebruiken.

Voorbeeld: Lonic ANJ Ionisator

Hoewel in de beschrijving staat dat hij de lucht ook zuivert is het enkel een ionisator machine. Deze kleine vriend is ook nog eens voordelig geprijsd. Dit is typisch een geval van misschien moet je het gewoon eens proberen. Thuis hebben wij er ook een op het thuiskantoor en hij werkt uitstekend.

Belangrijk is dus om regelmatig schoon te maken met een nat doekje en te dweilen. De zware deeltjes zijn namelijk naar beneden gevallen en liggen nu op het oppervlakte. Wanneer je beweegt kunnen ze weer opvliegen.


2) Een luchtreiniger met vaste filter

Juist, deze lucht reiniger heeft wel een filter, maar deze hoef je niet te vervangen. Wanneer het vervangen een van de grootste ergernissen was ben je er met zo een luchtreiniger vanaf.

Voorbeeld: LifeWise luchtreiniger

Dit is een redelijk luxe luchtreiniger die gebruikt maakt van een ionisator functie. Zoals hierboven beschreven maakt de ionisator functie de stofdeeltjes zwaar. Vervolgens vallen ze bij de LifeWise luchtreiniger in de elektronische filter. Zo wordt de lucht gezuiverd.

Het is een klein apparaat met een CADR-waarde van 244m2. Dit is een hoge zuiveringssnelheid en dit maakt hem geschikt voor ruimtes tot 31m2. Het filter is permanent, deze hoef je dus nooit te vervangen.


3) Een luchtreiniger met filter die je kunt schoonmaken

De laatste optie die ik jullie geef is een luchtreiniger met een herbruikbare filter. Deze luchtreiniger heeft dus wél een filter maar die kun je zelf eenvoudig schoon maken.

Voorbeeld: Progenion PR 135

Waarom zou je moeilijk doen om een filter te vervangen wanneer je hem ook gewoon schoon kunt maken. Dat is wat de producenten van de Progenion PR 135 gedacht moesten hebben bij het maken van dit product.

Als kers op de taart heeft hij ook een ionisator functie, hierdoor wordt de lucht echt goed gezuiverd. Met een CADR-waarde van 104m2 is hij geschikt voor ruimtes tot 13m2. Hij heeft ook een geluidloos broertje de Progenion PR-369, tevens een luchtreiniger zonder filter die vervangen hoeft te worden.


Goede opties! Maar waarom zou je kiezen voor een luchtreiniger met filter?

Een luchtreiniger zonder filter is niet zo effectief in het zuiveren van de lucht als luchtreinigers met filter. Vooral mensen met last van allergieën merken het verschil. Bovendien zijn sommige mensen bezorgd dat een ionisator ozon afgeeft in de lucht. Te veel ozon kan giftig voor je zijn, maar zoals je leest in dit artikel is een luchtreiniger met ionisator schadelijk?, is die kans zeer klein en merk je het wanneer dit zo zou zijn.