Is een luchtbevochtiger gezond?

Benieuwd of een luchtbevochtiger bijdraagt aan een goede gezondheid? Dit artikel legt het je uit! Dit artikel is gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken, de referenties zijn onderaan dit artikel te vinden.

Allereerst, wat is een luchtbevochtiger?

In het kort: een luchtbevochtiger bevochtigd de lucht, door vochtige nevel uit te stoten. Dit kan een bevochtiger op vier verschillende manieren doen: ultrasoon, luchtwasser, koudwaterverdamper en als stoombevochtiger. Wat ze overeen hebben is dat ze de luchtvochtigheidsgraad van de omgeving laten stijgen.

Wat zijn de symptomen van een slechte luchtvochtigheid?

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er verschillende symptomen waaraan je kan herkennen dat de luchtvochtigheid te laag is, namelijk:

  • Droge huid
  • Geïrriteerde ogen
  • Geïrriteerde neus (loopneus of bloederige neus)
  • Gevoel van een droge keel (geïrriteerde luchtwegen)
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Gebarsten lippen
Foto vrouw met symptomen van slechte luchtvochtigheid

Wat zijn de voordelen van een luchtbevochtiger?

1) Voorkomen van griep

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een hoge luchtvochtigheid (meer dan 40%) helpt om een griep te voorkomen.

2) Het helpt om efficiënter te hoesten

Dit klinkt misschien raar, maar het is echt zo. Als je namelijk in een droge lucht hoest dan heeft je keel het zwaarder te verduren dan in een goed bevochtigde omgeving. Met een goede luchtvochtigheid hoest je productiever het vastzittende slijm los.

3) Het verminderd snurken

Een droge lucht zorgt voor meer gesnurk ’s nachts. Dit heeft te maken met dat de luchtwegen van een snurkend persoon minder gesmeerd worden als er minder vocht in de lucht hangt.

Verbetering nachtrust baby

4) Het verbetert de nachtrust

Naast het snurken verbetert ook je totale nachtrust. Voor zowel volwassen als bij kinderen en baby’s. Dit komt omdat een luchtbevochtiger voor een natuurlijker klimaat in de slaapkamer zorgt.

5) Het verbetert de kwaliteit van je huid en haar

Zoals je kunt merken heb je in de winter sneller last van droge huid, lippen en haar. Dit komt door het gebruik van de verwarming in de winter. Hierdoor wordt het heerlijk warm binnen, maar helaas ook erg droog. Een verwarming droogt dus je huid, lippen en haar uit. Een luchtbevochtiger helpt om alsnog vocht in de lucht te houden waardoor je huid, lippen en haar minder droog en kwetsbaar worden.

6) Het is voordelig voor je huis

Naast mensen en dieren heeft ook je huis baat bij een goede luchtvochtigheid. Planten leven langer, en ook houten meubels en vloeren gaan langer mee. Bovendien kan een slechte luchtvochtigheid ook nadelig zijn voor het behang.

7) Je bespaart op je energierekening

Een goed gereguleerde omgeving, met goede luchtvochtigheid, kan warmer aanvoelen dan droge lucht. Bovendien hoef je met een luchtbevochtiger geen ramen te openen waarmee je naast vocht ook koude lucht naar binnen laat. Hierdoor kan je zeker in de wintermaanden flink besparen op de energierekening.

8) Het vermindert symptomen van astma en allergieën zoals huisstofmijt en pollen

Dit is een van de meest voorkomende argumenten waarom mensen met allergieën en astma een luchtbevochtiger aanschaffen. Een goede luchtbevochtiger met reinigingsfunctie, of ionisator zorgt namelijk voor een schone lucht. Bovendien is dit ook aanbevolen door onder andere het Amerikaanse allergieën en astmafonds (AAAAI).

Wat zijn de nadelen van een luchtbevochtiger?

1) Risico op vuile lucht

Luchtbevochtigers verdampen water dat in een watertank zit. Als deze watertank niet goed onderhouden wordt, of als het filter vies is dan is de damp ook vervuild. Door vuile damp komen juist bacteriën in de lucht, die vervolgens ingeademd worden. Dit kan mensen juist ziek maken. Nalatigheid in het onderhoud zorgt dus voor een vuile leefomgeving. Zorg dus altijd dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt.

2) Te hoge luchtvochtigheid

Een luchtbevochtiger zonder hygrostaat of luchtvochtigheidsinstellingen regelt de luchtvochtigheid niet zelf. Dit kan nadelig uitpakken want een te hoge luchtvochtigheid is ook niet gezond. Veel voorkomende allergenen, waaronder huisstofmijt, schimmel en meeldauw, groeien bijvoorbeeld goed in vochtige omgevingen.

Een te hoge luchtvochtigheid boven de 60% wordt gezien als té hoog. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 30-50% en is te meten met een hygrometer. Bij sommige luchtbevochtigers is een hygrometer ingebouwd, bij andere moet je deze nog apart aanschaffen.

3) Ongelukken met kinderen en huisdieren

Een stoomluchtbevochtiger kan gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren. Een stoombevochtiger is een van de oudste vormen van lucht bevochtigen. Hij werkt traditioneel door het water te koken om zo nevel te creëren voor in de lucht. Het gevaar zit hem in dat deze manier gebruik maakt van gekookt water.

Daarom is een ultrasoon, koudwaterverdamper of een luchtwasser luchtbevochtiger een geschiktere optie indien je kinderen of huisdieren hebt. Of check ons artikel met adviezen voor luchtbevochtigers voor de kinderkamer.

Is een luchtbevochtiger gezond?

Ja, een schone luchtbevochtiger met een goede luchtvochtigheidsgraad is gezond. Een goede luchtbevochtiger bevorderd de gezondheid op verschillende manieren. Er zijn ten minste zeven voordelen te noemen aan een luchtbevochtiger. Zo zorgt een luchtbevochtiger voor een gezondere huid, haar en krijg je geen last meer van jeukende ogen.

Bovendien slaap je door een luchtbevochtiger beter, en dit ook weer voor een betere gezondheid. Al met al, een goede luchtvochtigheid wordt door wetenschappelijk onderzoek aanbevolen. Benieuwd welke luchtbevochtiger bij jou past? Bekijk hier de beste luchtbevochtigers van dit moment!

Referenties:

Moore, A. (2020). Humidifiers and Indoor allergies. American Academy of Allergy Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies

Noti J. D. , Blachere F. M. , McMillen C. M. , Lindsley W. G. , Kashon M. L., Slaughter D. R. (2013) High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE 8(2): e57485. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Shaman J, Goldstein E, Lipsitch M (2011) Absolute humidity and pandemic versus epidemic influenza. Am J Epidemiol 173: 127–135. https://doi.org/10.1093/aje/kwq347

Shaman J, Pitzer VE, Viboud C, Grenfell BT, Lipsitch M (2010) Absolute humidity and the seasonal onset of influenza in the continental United States. PLoS Biol 8(2): e1000316. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1000316

Wolkoff, P. (2018). Indoor air humidity, air quality, and health–An overview. International journal of hygiene and environmental health221(3), 376-390. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2018.01.015

Wolkoff, P. (2018). The mystery of dry indoor air–An overview. Environment international121, 1058-1065. https://doi.org/10.1016/j.envint.2018.10.053